About me

..................................JSEM NA YOUTUBE!...............RECEPTY...............LIFESTYLE...............RECENZE...............VYCHYTÁVKY..............WISHLIST.

pondělí 15. června 2015

Francouzské sušenky

Jestliže hledáte sušenky, které vám po prvním kousnutí připomenou dětství, svou plnou, máslovou, jemňoulince slanou chutí... musíte vyzkoušet tyto! U tohoto receptu se vyplatí dodržovat přesně postup a ingredience. A nezapomeňte chladit těsto! Tyto bretaňské sušenky jsou jednoduché, ale neskutečně výborné. Díky úžasným vlastnostem těsta se hodí i na tiskátka na těsto, jelikož se neroztíká a vzorek zůstane krásně výrazný. Ovšem originální "les sablés" jsou kulaté/ kulaté s vlněným (květinkovým) okrajem a vnitřní vzorem je mřížka. Pusťte se do toho! A nevím jak je to možné, ale tyto sušenky naprosto dokonale odráží vaše aktuální rozpoložení. Takže buďte něžné a pozitivní! :)

Co budeme potřebovat: 


  • 140g másla
  • 80g cukru krupice
  • 130g hladké mouky
  • 130g polohrubé mouky
  • 1 větší vejce
  • l VANILKOVÝ! cukr (extrakt, aroma)
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • zarovnaná lžička soli
  •  vajíčko rozmíchané s vodou na potření

Postup: 

Cukry vyšlehám s máslem do jemné pěny. přidám vejce. V druhé míse smíchám mouky, prášek do pečení, sůl. Postupně přisypávám k mokré směsi. Vyjmu jej z mísy na vál a pořádně propracuji. Výsledek by mělo být hladké, lepivější těsto. Těsto dám na hodinu do ledničky. Po hodině jej vyválím asi na půl centimetru, vykrájím a uložím na pečícím papírem vyložený plech. !!! Vložím na 20 minut do lednice!! Jinak by se nám sušenky v troubě roztekly. Mezitím si troubu předehřeji na 180°C. Po vyndání z ledničky potřu vajíčkem ( v případě tiskátek, používám menší množství, jelikož má vajíčko tendenci zatékat do vzorku). Vložím doprostřed trouby a peču asi 10 - 12 minut. 

Pokud se neodvážíte na slané, dejte soli pouze špetku :)

Bon appétit!