About me

..................................JSEM NA YOUTUBE!...............RECEPTY...............LIFESTYLE...............RECENZE...............VYCHYTÁVKY..............WISHLIST.

sobota 12. prosince 2015

Vánočka

Vánoční klasika, která by neměla chybět u svátečního stolu.

 

Co budeme potřebovat:

750g polohrubé mouky (babiččina volba - na kynutá těsta)
3 žloutky
16 dkg cukru
2,5 dcl mléka
8 dkg drožní
8dkg másla
8dkg sádla
lžička soli
vanilkový cukr
rozinky, plátky mandlí
anýz, citronová kůra, (muškátový oříšek)
vejce na potření

Postup:

Z 5dkg cukru, droždí, mléka a lžičky mouky uděláme kvásek. Necháme vzejít. (Mějte v zásobě dtoždí navíc, pokud by kvásek nevzešel, kvasnice nebyly živé a je nutné udělat novou várku!) 
Mouku si promícháme se solí, cukry,  Do mísy uděláme důlek a přidám žloutky, mléko, vlahé máslo a sádlo, kvásek a koření - (kromě rozinek) Doporučuji dát mléko před tukem, pokud se mouka napije tuku jako první, její částečky se zabalí a nebude mít vlastnosti, které potřebujeme. 
Vypracujeme těsto, které by se nemělo být hladké - žádné hrudky. Pokud se nám po nějaké čase takové těsto povede, necháme jej kynout. A teď neuvedu dobu, protože kynutí trvá okolo 3 hodin!! (kvůli hutnosti těsta) Ale musíte to nějak vychytat. Těsto by během kynutí nemělo oschnout, proto jej přikryjte. 
DOBŘE VYKYNUTÉ TĚSTO se dá poznat podle píchnutí, pokud do těsta jemně píchnete prstem a ono se nevratí do původní pozice, máte vyhráno. Pokud má ještě hodně síly a hezky se zakulatí zpět, počkejte. 
Po vykynutí přesuňte těsto na vál, prohněťte a rozdělte na 9 dílů ( nebo 6, podle toho z kolika pletete - na Youtube najdete spoustu ukázek pletení)
Pokud pletete klasickou třípatrovou, dávám rozinky mezi každé patro, jelikož se mi neplete dobře s rozinkami v těstě a trhá se mi. (Ale to ještě doladím :D) 
Hotová, dobře vykynutá vánočka v troubě už extrémně nenakyne, tak se nebojte, že ji pak z trouby nevytáhnete! Můžete do ní pro oporu zapíchnout tři špejle, aby nesjela, ale pokud se jí bude chtít sesunout, tak se sesune. 
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme rozinkami, plátky mandlí.
Vánočku peču na 170°C a snažím se troubu neotevírat. Pokud začíná MOC zlátnout, přikryji ji buďto alobalem, nebo stříškou z pečícího papíru. 

Tento recept mám od paní Žemlové, která má vánočku naprosto vynikající! A její tip je nechat těsto uhníst a kynout v domácí pekárně na chleba! 

Málem bych zapomněla, ale docela se děsím představy pečení kilového monstra, proto z těsta peču dvě roztomilé vánočky! :) 

Šťastné a veselé!