About me

..................................JSEM NA YOUTUBE!...............RECEPTY...............LIFESTYLE...............RECENZE...............VYCHYTÁVKY..............WISHLIST.

čtvrtek 16. února 2017

#dontwaste

     Napadlo nás , napsat o anomáliích v naší domácnosti. Nejsme žádní zelení lidi ani nejíme suchý chleba. Jen jsme začali přemýšlet více eko-eko (ekologicko-ekonomicky). Rozeberu 10 věcí, které asi nejsou úplně standartní.

1. Úsporné osvětlení: Asi nejběžnější úsporné opatření většiny domácností. Nenachází se u nás jediný zdroj světla na bází zahřívání kusu wolframu. Nahradili jsme je LED a zářivkami.

2. Netekoucí tepla voda v umyvadlu (WTF): Tohle už není tak běžné. Myšlenka je taková, máme normální pákovou baterii a je nesnadné pouštět pouze studenou vodu, proto ji máme pod umyvadlem odstavenou. Proč? Jednoduše není potřeba. Ruce se dají umýt i studenou, nejsme žádné fajnovky, že jo. A dokonce! Pro obličej je neskutečně zdravoučké oplachovat jej studenou vodou!

3. Nevytápěná neobytná místnost: Na chodbě a v kuchyni máme přes zimu okolo 14°C. :D Když jdeme vařit, tak se prostě přioblečeme. Obytnou místnost vytápíme asi na 20°C (žádné tropy). V chladnějších místnostech se lépe spí, a pokud je někomu zima (ahoj návštěvy) máme mikinu a papuče, že? :D

4. Vypnutá lednice: Předcházel tomu vypnutý mrazák. Nekupujeme nic moc do zásoby, přijde nám lepší koupit čerstvé potraviny - tím,že žijeme ve "velkém" městě není to problém. Nebo se najíme mimo byt. Člověk si dá na co má právě chuť a ne, co se musí snít, navíc se tím předchází vyhazování jídla, jelikož téměř nenakupujete do zásoby. Určitě to znáte, velké slevy - nejhorší je to snad se zeleninou. Nakoupíte hromady a hromady jídla a pak se stejně čtvrtina vyhodí... Prosím vás - NEPLÝTVEJTE. Jo a nehledě na to, že ušetříte okolo 2000 Kč ročně, zaleží na velikosti, účinnosti a nastavení dané lednice s mrazákem.  U nás je to asi ještě více, jelikož máme velkou a starší lednici s poškozeným těsněním.Chuděrka stará.

5. Absence TV: To není ani tak z ekologických důvodů, jako z logických. Opravdu nepotřebujeme mít doma jakousi "kulisu" v podobě Ulice nebo se deptat při zprávách. Zajimavé pořady a zprávy si dokážeme jednoduše najít online. Fakt nám tam nepřijde nic zajímavého. Raději se projdeme do města, nebo když už máme potřebu, podíváme se na film na PC. (Jak se znám, strhl by mě první "stupidní pořad" - don't judge!)

6. Rychlá sprcha: "Nesprchujeme se 40 minut jako průměrný Američan. Když zastavím vodu při mydlení, vlezu se tak do 2 minut. To mě trochu mrzí, jelikož chci naistalovat do sprchy rekuperační jednotku, ale s takovou to nemá moc význam :-D. - To platí na Jindru. Já s Yetti holení a vlasama tak max. do 7 minut.

Teď se připravte na lahůdku. :D
7. Společné splachování: To je asi nejvíc divné, ale prostě když jdeme po sobě na záchod, tak spláchneme jen jednou. Čůrat - myslím. Jelikož jsme spolu skoro 6 let - věřte, že čůrat do stejné vody, není to nejpodivnější, co spolu děláme. :D A když to  uděláme každý den, ušetříme asi 3650 l vody za rok. Plus si představte, že to musí čerpadlo dopravovat desítky kilometrů, tak se uspoří dost elektřiny (v ČR čti uhlí).

8. Málo nakupujeme oblečení: Když něco potřebujeme, tak si to koupíme, ale nemáme z nakupování koníček. Všechno se okouká a čím méně toho člověk má, tím víc si toho váží. A hlavně... buďme upřímní - kvalita a výdrž, plus podmínky, ve kterých se oblečení vyrábí není vůbec nic úchvatného. Sice úchvatný pohled do zrcadla, ale... mrkněte na film - True cost.

9. Nakupujeme local production: Zde je naše největší motivace podporovat české zemědělce a podnikatele všeho druhu. Když se nad tím člověk zamyslí do důsledku, platí, čím bude bohatší soused, tím budu bohatší i já. Ta myšlenka zahrnuje fakt, že český podnikatel zaplatí daně v ČR a čistý zisk utratí z velké části také v ČR. Za druhé se nemusí produkty vozit tam a zpět přes celé kontinenty.

10. Auto: Sice máme auto, ale jen na velkou dálku. Přes Olomouc přejdete za 35 minut skrz na skrz. Pokocháte se, zpevňujete nohy a zadek (super je SHealth od Samsungu na počítání kroků!). A když už jezdíte autem, nejezděte naprázdno - plné auto je využité auto. A nebo jezděte MHD :)

Bonusová
11. Tříďte: To, že třídíme odpad je snad naprosto jasné. Na přednášce o cirkulární ekonomice, řekli myšlenku, že tříděný odpad - "není " odpad. (Samozřejmě nejlepší je, odpad vůbec nevytvářet.) U nás máme 3x více tříděného než komunálního - a to si myslím, že je to odhad s rezervou! :)

Sečteno podtrženo tohle, jsou naše anomálie, které by mohly někoho inspirovat... tak tříďte, neplýtvejte a přemýšlejte.


UPDATE:

Tak jsem si uvědomila, že jsme opět ušli kousek naší ekoeko cesty, takže je na čase rozšířit tento článek. Bude asi trošku zaměřený na holky.

12. Odličovací tamponky
Už to bude víc než rok, kdy jsem si nekoupila odličovací tamponky, jak vidím, že si někdo nanáší odličovač na 6 koleček... ehm pardon! Obličej si omývám pratelnou žínkou, nehty si odlakuji odlakovačem a normálním starým pratelným hadrem :D :D A ještě mám tip na vatové tyčinky - z DM, jsou kompostovatelné, jelikož tu středovou část mají z papíru nebo tak něčeho. :)
 
13. Jídlo
Bez lednice je člověk přes léto ve značném diskomfortu - nevypiješ mlíko do večera? Plýtváš! - a tak jsem si přetvořila nepochopitelnou věc. Nekupuju mlíko. Teda nekupuju ho, pokud vím, že ho 100% nespotřebuju hned. Což  mě přivedlo k černé kávě! ♡ Ach! Samozřejmě  jsem na výborné kapůčo nezanevřela, ale mám radost i ze skvělé černé kávy. A taky mě to přivedlo k výborné ovesné kaši z vody! Fakt to vyzkoušejte. Je mnohem lehčí a stravitelnější! ♡ 

14. Koše
Jak se tak dívám v lednu jsme psala, že vytřídíme 3x více tříděného než běžného odpadu. :D o.k. tady jsme se fakt posunuli. Máme koše na sklo, plast, papír, hliník, Tetra a bio (kompostovatelný sáček z DM) a pak máme pidi sáček, kam dáváme - pro nás - neroztřiditelný zbytek. 


Dotazy?

P.S. Pokud by vás tohle téma zaujalo, určitě mi někam napište a můžeme s Jindrou natočit videjooo! :D

P+J