About me

..................................JSEM NA YOUTUBE!...............RECEPTY...............LIFESTYLE...............RECENZE...............VYCHYTÁVKY..............WISHLIST.

pondělí 18. května 2015

Piškotová roláda s tvarohovým krémem

Co budeme potřebovat: 


  • 5 středních vajec
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic moučkového cukru

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • smetanu na šlehání (min. 33%)
  • ztužovač šlehačky

  • 1 celý stonek máty 
  • maliny

Postup:

Na piškotovou roládu mám osvědčen tento základní, jednoduchý recept. Připravím si plech, který vyložím kvalitním pečícím papírem. Troubu rozpálím na necelých 200°C. Žloutky oddělím od bílků a dám je zvlášť do mísy. Ke žloutkům přidám 4 lžíce cukru a šlehám do pěny, až hmota nabude a zesvětlá. Z bílků vyšlehám sníh, ve fázi, kdy začne houstnout, přidám lžíci cukru a šlehám dokud netvoří pevné špičky, které nejsou unavené - a nepadají dolů. Sníh jemně vmíchám do žloutkové pěny a po lžících jemně přidávám mouku. Nebojte se řidší konzistence a mouku už nepřidávejte.
Těsto opatrně rozetřete na plech a vložte do trouby. Důležitý moment! Piškot hlídejte! Už za 4-5 minut se piškot začne lehce odtahovat od krajů a začíná zlátnout. Pečení by nemělo přesáhnout 8 minut. Jakmile začne piškot zlátnou hned jej vytáhněte.
Na konec ze kterého budeme rolovat položím celý stonek máty, přikryji utěrkou a zaroluji. (Pára, která bude unikat přes mátové lístky, zanechá příjemné, nenucené aroma v piškotu.) Nechám vychladnout. 

Na tvarohový krém si nejprve rozmixuji tvaroh s cukrem. V druhé míse ušlehám smetanu se ztužovačem do husta a lehce přimíchám k tvarohu, Pokud je potřeba přicukruji. 

Vychladlou roládu rozbalím, vyjmu mátu, potřu krémem a asi do tří různě vzdálených řad vyskládám maliny. Roládu pevně smotám. Zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici odpočinout. Servíruji s malinami a mátou.